Bestuiving

Daar beelden meer als woorden zeggen; een uitstekende video van Anne Wright van de Dryad kwekerij is online geplaatst. (De bloemenstengel moet niet van de plant verwijderd worden, zoals echter wel in de video te zien is)

Bevruchting van sneeuwklokjes wordt meestal overgelaten aan bijen en insecten. Sommige galantofielen hebben echter besloten om de bestuiving zelf in handen te nemen.

Stuifmeel kan gemakkelijk worden verkregen uit bloemen door het op keukenpapier (4x3cm) (1), op luciferdoosjes (2) of in een kleine plastic ziplock bag (zie plaatje onderaan) op te vangen. Sneeuwklokjesbloemen openen bij 10 ° C (50 ° F). Ze kunnen voor dit doel naar binnen worden gebracht. Planten in de aarde kunnen onder een plastic container worden opgewarmd. De beste manier is om te wachten op een warme en zonnige dag (3). Door voorzichtig op de eierstok te kloppen, kan het stuifmeel vrij worden gemaakt. De folie kan na opvangen van het stuifmeel worden opgevouwen (of de luciferdoos kan worden gesloten). Voor later gebruik kan het stuifmeel bewaard worden in een doos in de vriezer (4).

De volgende stap is het toevoeren van stuifmeel op het stigma van een andere plant. De te bestuiven bloemen kunnen voor dit doel, zo snel mogelijk nadat ze verschijnen, worden geopend. Als het niet nodig is om de bloem voor het uiterlijk te houden, is het raadzaam om de bloemblaadjes van het ovarium te verwijderen. Strip de bloemblaadjes en meeldraden voorzichtig met een pincet af door ze omhoog te trekken. Als het ook nodig is om stuifmeel van de plant te verzamelen, draai de bloem dan naar boven om bij het verwijderen van de bloemblaadjes. Daarna vang je het stuifmeel van de meeldraden, met de bloem weer naar beneden, op.

Breng dan het stuifmeel met een kleine borstel naar het stigma. Als er maar een kleine hoeveelheid pollen is, breng dan het stuifmeel aan met een vingertop, wat nauwkeuriger is (5). Sommigen controleren zelfs zorgvuldig met kleine vergrootglazen of het stuifmeel zich hecht (3).
Een tweede pollenbestuiving in 2-3 dagen later is zinvol om bevruchting te verzekeren.

Stuifmeel kan opgevangen worden van een bloem in deze positie. 

De stamens van dichtbij.

Een voorbeeld is het opvangen van stuifmeel in een kleine plastic ziplock bag. Dit kan makkelijk in de vriezer bewaard worden voor later.

Een stigma (de lange witte structuur onderin beeld) met stuifmeel bevestigd aan het einde van de stigma.

1. Anne Wright. Forum Post über Schneeglöckchen Bestäubung. SRGC.net
2. Martin Baxendale. Forum Post über Schneeglöckchen Bestäubung. SRGC.net
3. Martin Baxendale. Züchtung neuer Sorten für Schneeglöckchen. Daffodils, snowdrops and tulips yearbook 2008 Seite 56-60.
4. Gerd. Forum post about storing pollen. SRGC.net
5. Simon Garbutt. Joe Sharmans Schneeglöckchenzucht. Daffodils, snowdrops and tulips yearbook 2017 Seite 44-47.

Last updated bySiopaos
1085 reads
How did you like this article?0001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *