Chippen en twin scalen

Chippen en twin scalen
Twin scaling en chippen zijn technieken voor het verbeteren van de vermeerdering van sneeuwklokjes, die normaal gesproken worden uitgevoerd door experts of ervaren amateurs. Echter, met de nodige voorzichtigheid, kan iedereen deze techniek toepassen.
Als een voorbeeld van een uitzonderlijke groeisnelheid mogelijk gemaakt door Twin Scaling: Alan Street van Avan Bulbs vond de eerste “Midas” -bol in 2011 (1). Dit was een bijzonder grote bol, waaruit hij binnen twee jaar
met chippen 20 nieuwe bollen kon telen. Na nog eens 2 jaar brachten deze 20 bollen nog eens 300 bollen voort, die opnieuw werden gechipt om de variëteit in 2017 in grote aantallen te verkopen.

De techniek
Bij twin scalen wordt een bol in verschillende secties gesneden met twee (dubbele) schalen. Omdat een bol van een sneeuwklokje bestaat uit een basis (basale plaat), wat eigenlijk een gemodificeerde stam is, en bollenschillen, die eigenlijk aangepaste bladeren zijn, kunnen twin scales worden vergeleken met een nieuwe scheut die uit een boomas tevoorschijn komt.

Het is belangrijk om de techniek steriel uit te voeren. Voor dit doel kunnen een scalpel en een pincet in een vlam van een campingbrander worden gesteriliseerd. Plastic handschoenen kunnen worden gebruikt. Bij het dragen van de handschoenen kunnen ze zorgvuldig worden gesteriliseerd in een oplossing van 70% alcohol (bijv. bio-ethanol voor de grill, gemengd met (hittegesteriliseerd) kraanwater). Een snij-oppervlak kan ook worden gesteriliseerd vóór gebruik met 70% alcohol of door middel van hittesterilisatie.
Elk bolsegment moet groot genoeg worden gesneden om voldoende energie / kracht te leveren om een ​​nieuw bolletje te laten groeien. Pas dus op dat u de segmenten niet te klein knipt. Afhankelijk van de grootte van de bol, worden 4 tot 32 twin scales bereikt. Tijdens het chippen worden enkelvoudige schalen nog kleiner gemaakt, waardoor elk bolletje met minder startenergie / kracht is uitgerust. Met chippen eindigt men echter met meer bolletjes als met twin scalen.

Materialen en Methoden

  • Pincet
  • Scalpel
  • Plastic handschoenen
  • Glas- of Kunststofcontainers, bijv. een shotglaasje en beker
  • Vermiculiet / Perliet
  • Plastic zakken
  • Campingbranden
  • 70% Alkohol
  • Systemisch fungicide

Afhankelijk van variëteit en standplaats moeten de bollen in mei en juni worden geoogst voor de techniek. Maak de bollen zorgvuldig schoon door de tuniek en de wortels met de hand te verwijderen. Was de bollen daarna met zeep in water en spoel ze af met gewoon kraanwater. Pre-steriliseer de bollen onder draaien in 70% alcohol in een glazen pot.
Vervolgens het gereedschap in de vlam steriliseren. Het snijoppervlak en de handschoenen werden gesteriliseerd met 70% alcohol. Eventueel kan het snijoppervlak ook onder de vlam gesteriliseerd worden, mits daartegen bestendig. Maak daarna een werkoplossing voor uw fungicide volgens de instructies van de fabrikant.
Neem de bollen uien op het snijvlak en snijd de basale plaat af totdat het witte weefsel zichtbaar is. Snij ook beschadigde of zieke delen van de bol weg. Snijd vervolgens de bovenkant van de bol af. Gooi dit deel niet weg, het kan ook bolletjes groeien! Snijd de rest van de bol loodrecht in 4 of meer stukken en zorg ervoor dat een stuk van de basale plaat in elk segment wordt opgenomen. Zorg er bij twin scalen voor dat elk segment minstens twee schalen heeft. Verzamel deze segmenten en plaats ze 15-30 minuten in de fungicide werkoplossing.
In de tussentijd wordt in verhouding 1 L vermiculiet / perliet gemengd met 80 ml hitte gesteriliseerd water. Voeg het voorbereide vermiculiet in de gewenste eindhoeveelheid toe aan de plastic zakken. Vanwege de manier van productie van plastic zakken, zouden de zakken al steriel moeten zijn.
Na de behandeling met fungicide, die 15-30 minuten duurt, was je de twin scales opnieuw in 70% alcohol gedurende 1 minuut. De twin scales plaats je dan in de plastic zak, waarna je de zak afsluit. Bewaar de zak (met een etiket van de variëteit) op een donkere plaats bij een temperatuur van ongeveer 18 ° C. De groei van kleine bolletjes zou na 4-8 weken moeten beginnen. Als er een schimmelinfectie optreedt, kan een herbehandeling met een fungicide worden gedaan. Na minimaal 3 maanden, in september / oktober, kunnen de twin scales worden geplant (zie ook instructies voor het kweken in potten). Twin scales zonder bolletjes kunnen worden weggeworpen. Let op: sommige bolletjes produceren pas in het tweede jaar bladeren.

  1. Val Bourne. Hot on the trail of those elusive gold snowdrops. 27th of january 2017.
Last updated bySiopaos
996 reads
How did you like this article?0000

2 gedachten over “Chippen en twin scalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *