De kweek van sneeuwklokjes

De kweek van het sneeuwklokje
Sneeuwklokjes kunnen in de meeste grondsoorten groeien. Ze groeien echter het liefst in vochtige grond. De bollen verdragen desalniettemin niet te veel vocht, waardoor schimmelziekten namelijk een kans kunnen krijgen. Het geheim lijkt een goede drainage te zijn. Sommige sneeuwklokjeskwekers plaatsen daarom een laag zand aan de basis van de bollen, om te voorkomen dat schimmels kunnen aangrijpen. Een uitzondering op deze regel kan G. platyphyllus zijn. Deze soort groeit onder alpine omstandigheden met veel smeltende sneeuw. Het volledig uitdrogen van de bodem is voor sneeuwklokjes schadelijk. Veel sneeuwklokjes neigen om onder bomen in de buurt van beken te groeien. Daar houdt de combinatie van boomwortels en waterstroom uniforme vochtigheid van de bodem.

De ideale grond
Aangenomen wordt dat neutrale tot basische aarde het beste in voor sneeuwklokken. Gele sneeuwklokjes, zoals die van de Sandersii groep, lijken een uitzondering op de regel te zijn. Ze geven de voorkeur aan een licht zure bodem. Het wordt aangenomen dat de bloemen in zuurdere aarde geler zijn.
Het mulchen van de grond verbetert de groei van sneeuwklokjes. Bladmulch is vaak de eerste keuze, maar ook stro kan worden gebruikt en heeft bewezen effectief te zijn.

Naturalisatie en deling
Sneeuwklokjes kunnen gedurende enkele jaren naturaliseren. Over het algemeen wordt een maximale duur van 4 jaar hiervoor geadviseerd. Na deze periode wordt deling door heffen en delen van groepen sneeuwklokjes aanbevolen. Dit voorkomt dat sneeuwklokjes ruimtegebrek krijgen en strijden om dezelfde voedingsstoffen. Deling lijkt de verspreiding van de sneeuwklokjes zodoende te ondersteunen.

De loofboomniche
De schaduw van loofbomen of zelfs heesters lijken essentieel voor een goede groei. In de winter kan de zon de sneeuwklokjes voldoende bereiken, omdat de bomen geen blad hebben. In de zomer worden de bollen beschermd door de schaduw van de bomen tegen de ergste hitte. Bovendien wordt de grond onder bomen nooit te nat dankzij de boomwortels. In de herfst verbetert de bladverliezende mulch de bodemkwaliteit van de bomen.
Er moet wel worden opgelet; De sneeuwklokjes kunnen de diepe schaduwen onder groenblijvende bomen niet verdragen.

G. reginae-olgae subsp. reginae olgae groeit in het loofbos op rotsen in de buurt van een beekje in de Taigetosbergen (Griekenland).

Last updated bySiopaos
1019 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *