De kweek van sneeuwklokjes in potten

De meeste experts denken dat het heel goed mogelijk is om sneeuwklokjes in potten te laten groeien. Potten worden meestal gebruikt voor minder winterharde sneeuwklokjes in de kas. Veel tuinders starten ook twinscales en zaailingen in potten. De diepte van de potten moet worden overwogen, omdat de wortels van de planten voldoende ruimte voor groei nodig hebben. De grond moet voldoende worden gedraineerd en moet behoorlijk voedzaam zijn. In de regel wordt in plaats van turfmengsels van veel compost, op klei gebaseerde compost gebruikt. Vermiculiet, perliet, steenslag en gecomposteerde schors worden vaak toegevoegd voor drainage en luchtporositeit (1). Veel galanthophiles voegen organische componenten zoals bladmulch toe, waarvoor sneeuwklokjes een affiniteit lijken te hebben. Tomatenmeststof met langzame afgifte kan ook worden toegevoegd. De mening over het exacte grondmengsel is anders:

:

Algemeen advies Hagen Engelmann* (2) Blonde Inge (3) Yanik Neff (4) Freda Cox (5) Freda Cox 2 Melvyn Jope* (6) Naomi Slade (7)
Compost (op leembasis) 50% 30% 40% (JI3) 10% 75% 20% 37,5%
leem 10% 20% 40%
hort. grind 50% 30% 15% 25% 40%
fijn grind 15%
Vermiculiet / perliete 10% 10% 20% 37,5%
bladmulch een klein deel 15% 10% 20% 25,0%
gecomposteerde schors 20% 20%
eierschaal 2,5%
turf 10% 20%
zand 30% 20%

*voor G. reginae-olgae /herfstsneeuwklokjes

Bewateringsschema
Over het algemeen hebben sneeuwklokjes minder water nodig tijdens rustperiodes. Pas in de herfst zou een regelmatig bewateringsplan worden gestart. De meeste sneeuwklok-experts beginnen in september water te geven, ten minste elke maand. Nadat de groei is begonnen, begint een irrigatieschema van twee weken. Als er geen meststof met langzame afgifte beschikbaar is, kan vloeibaar tomatenvoer worden toegevoegd door te gieten in de helft van het door de fabrikant aanbevolen zetmeel.

Temperatuur
Wanneer u in potten wilt kweken, moet u erop letten dat de temperatuur constant blijft. Vorst kan gemakkelijk onder potplanten kruipen en dit moet worden voorkomen. In de kas en in het koude frame, is het vaak aan te raden om potten in een zandbed te plaatsen. Zo blijft de temperatuurregulatie beter.

Sneeuwklokjes in koude bakken en kassen moeten worden beschaduwd gedurende de zomerperiode. Zo voorkomt men oververhitting van de rustende bollen. Voldoende ventilatie is hiervoor ook nuttig. Enkele uitzonderingen zijn warmteminnende sneeuwklokjes zoals G. reginae-olgae, G. peshmenii, en mogelijk G. fosteri en G. cilicicus. Deze soorten houden juist van wat warmte in de zomer.
De uien in potten moeten elk jaar en ten minste om de twee jaar worden verpot. Als er geen jaarlijkse planning mogelijk is, moet vloeibare meststof aan het irrigatieprogramma worden toegevoegd.

Ziektepreventie en -behandeling
Vanaf mei kan een fijnmazig net worden gebruikt, om te voorkomen dat de narcissenvlieg zijn eitjes in de potten kan leggen (8). Dode bladeren van de sneeuwklokjes kunnen ook worden verwijderd om te voorkomen dat de vliegen de toegangspunten tot de bollen herkennen. Tegen schimmelziekten kan een fungicide worden gebruikt. Doe dit echter alleen wanneer een verhoogd risico op infectie of infectie van nabijgelegen uien. Aangedane bollen kunnen beter van gezonde bollen worden weggehaald. Als zeldzame bollen zijn aangedan kan twin scaling met een fungicide dip worden gebruikt om deze te redden.

Tot slot wordt er voortdurend gedebatteerd of liever plastic- of kleipotten kunnen worden gebruikt, die beide hun eigen voordelen hebben.

  1. Growing medium. Pacific Bulb Society.
  2. Hagen Engelmann. Autumn snowdrop soil mixture forum post. SRGC.net 2011.
  3. Blonde Ingrid (Ingrid Jacobson). Snowdrop soil mixture forum post. SRGC.net 2018
  4. Yannik Neff. Swiss drops soil mixture facebook post. 2018
  5. Freda Cox. Gardener’s Guide to Snowdrops. 2013 Crowood press.
  6. Melvyn Jope. The cultivation of Galanthus reginae-olgae subsp. reginae-olgae under Glass. Daffodils, snowdrops and tulips yearbook 2007-2008.
  7. Naomi Slade. The Plant Lover’s Guide to Snowdrops. 2014 Timber press.
  8. Alan_B. Snowdrop soil mixture forum post. SRGC.net 2018

Last updated bySiopaos
1360 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *