Galanthus genus

Alle Galanthus-soorten maken deel uit van de Amaryllicaceae-familie, die is vernoemd naar de Amaryllis-soort uit Zuid-Afrika. Andere leden van deze familie zijn Narcissus, Sternbergia, Hippeastrum, Clivia en natuurlijk de nauw verwante geslachten Leucojum en Acis. Sneeuwklokjes verschillen van het latere geslacht doordat ze een binnen- en buitenrij van 3 bloembladen en enkele bloemen per stengel hebben (hoewel er opvallende variëteiten zijn waarvoor dit niet geldt). De binnenste rij bloemblaadjes vormt een naar beneden gerichte beker. De naam van het geslacht betekent melkbloem, afgeleid van het Griekse “Gala” voor melk en “Anthos” voor de bloem (1). Alle soorten groeien bollen en zijn vaste planten. Ongeveer 20 soorten zijn bekend. Sneeuwklokjes bevatten een grote hoeveelheid van een stof genaamd galantamine, een stof waarvan bekend is dat het werkt tegen de ziekte van Alzheimer. Galantamine wordt meestal geïsoleerd uit narcissen die, hoewel ze een lagere concentratie bevatten, gemakkelijker groeien met grotere planten.

Vernatie-type en soort
De verschillende soorten kunnen worden herkend door hoe de bladerengerangschikt en gevouwen zijn in de ontluikende knop. Deze opkomst van de bladeren staat bekend als vernatie, wat komt van ‘vernal’, dat ‘lente’ betekent. Het gewone sneeuwklokje G. nivalis heeft bijvoorbeeld bladeren die plat gedrukt worden wanneer ze uit de knop komen, in een patroon dat bekend staat als applanate vernatie. G. plicatus toont een ander type vernatie, waarbij de bladeren plat tegen elkaar gedrukt worden, maar ook teruggerold zijn aan de randen. Wanneer G. elwesii verschijnt, worden de bladeren in de knop gevouwen, een patroon dat de supervolute vernatie wordt genoemd. Ten slotte is G. reginae-olgae nauw verwant aan G. nivalis. Ook G. reginae-olgae vertoont het applanate vernatiepatroon. Reginae-olgae verschilt van nivalis door zijn opvallende zilvergrijze strepen in het midden van de bladeren.

Vernatie typeSoorten
ApplanateG. nivalis, G. reginae-olgae*, G. angustifolius, G. cilicicus, G. grazilis, G. ikariae, G. lagodechianus, G. peshmenii, G. rizehensis, G. trojanus
PlicateG. plicatus
SupervoluteG. elwesii, G. alpinus, G. fosteri, G. koenenianus, G. krasnovii, G. panjutinii, G. platyphyllus, G. woronowii, G. transcaucasicus
  • Sommige deskundigen menen dat G. reginae-olgae als revolute bladeren heeft, wat betekent dat de bladeren naar beneden worden gerold aan de randen (2).
  1. Gail Harland. Snowdrop. 2016 Reaktion Books.
  2. Galanthus. The alpine garden society Encyclopaedia.
Last updated bySiopaos
1058 reads
How did you like this article?0100

Een gedachte over “Galanthus genus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *