Galanthus ikariae

Galanthus ikariae is vernoemd naar het Griekse eiland Ikaria, dat met uitzondering van enkele andere eilanden in de Egeïsche zee (Andros, Naxos en Skyros) de enige wilde plek van voorkomen is. Het is een soort die gewend is aan de vochtigheid van rivierdalen met loofbomen, op een hoogte van 600 tot 900 m (1). De plant heeft bloemstelen van 6 tot 20 cm lang. Hun bladeren hebben een supervolute verniatie en zijn groen en breed. In vergelijking met G. woronowii is de markering van het binnenste segment over het algemeen groter, meestal meer dan de helft van de lengte. De grootte van de planten is sterk afhankelijk van hun omgeving. Bladeren kunnen tot 50 cm x 3 cm groeien onder geschikte omstandigheden, maar blijven slechts 10 cm onder meer barre omstandigheden. Het sneeuwklokje bloeit in het wild van januari tot april en in de teelt van februari tot maart (2).

G. ikariae wordt als minder winterhard beschouwd dan andere soorten sneeuwklokjes. In mildere delen van West-Europa kunnen de planten een relatief grote populatie bereiken door te zaaien.
In Ierland heeft een grote, zaaiende populatie een groen getinte variëteit genaamd “Emerald Isle” (3) geproduceerd. Een andere, eveneens mooie soort is Alexandrite, waarvan wordt gezegd dat het beter groeit dan het “Emerald Isle” van snowdrop-expert Matt Bishop, hoewel het momenteel minder toegankelijk is.

  1.  Galanthus ikariae. Galanthus wild species. CITES Bulbs.
  2. Freda Cox. Gardener’s guide to snowdrops. Crowood 2013
  3. Paddy Tobin. Galanthus Emerald Isle. SRGC.net forums 2011
Last updated bySiopaos
882 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *