Galanthus nivalis

Galanthus nivalis is een robuste plant die normaal wordt aangetroffen in loofbossen die variëren van de Pyreneeën in het westen tot de Oekraïne in het oosten (1). De soort wordt gevonden op hoogtes van 100-1600 m en geeft de voorkeur aan schaduwrijke, noordgerichte hellingen. Het lijkt vaak te groeien in combinatie met beuken, eiken, haagbeuken, iep, as en kalk. De bladverliezende mulch van de bomen maakt een vruchtbare grond mogelijk. Net als veel sneeuwklokjes, heeft het de neiging om te groeien in de buurt van rivierbekkens en lentestroompjes. Het water kan zelfs de verspreiding van bollen ondersteunen. Het heeft een voorkeur voor de schaduw en is meestal te vinden op noordelijke hellingen. Bladeren hebben een applanate vernatie en bereiken een lengte van 5-15 cm en een breedte van 0,4-1 cm. Bloemstengels zijn ongeveer 15-20 cm. De bloemen bestaan ​​uit rijen van drie binnenste en drie buitenste bloembladen voor normale nivalis. Aan de bovenkant van de binnenste segmenten kan een omgekeerde u of v worden gevonden.

Er wordt aangenomen dat de populaties genaturaliseerd zijn in de Britse eilanden, Noord-Frankrijk en Nederland, omdat de meeste sneeuwklokjes worden gevonden in steriele, klonale groepen. Daarentegen, nivalis in andere delen van Europa, bijvoorbeeld in België en Duitsland, vermeerderen zich vaak door zaden. Een voorbeeld hiervan is de Scharlockii-groep in de Ardennen. Het is onduidelijk of er pure G. nivalis is in Turkije, waar de meeste nivalis-genen voorkomen in de hybride kruizing met G. plicatus, G. x valentinei genaamd. In het bijzonder kan G. nivalis uit de zuidelijke regio (d.w.z. Zuid-Italië en het voormalige Joegoslavië) een glasachtige centrale streep hebben zoals G. reginae-olgae.Vanaf (1) tenzij anders vermeld

NivalisDurchschnitt MinDurchschnitt Max
Zwiebellänge (cm)22,4
Zwiebelbreite (cm)1,11,7
Blattlänge (cm)515
Blattbreite (cm)0,41
Blumenstengel (cm)715
Pedikel (mm)1230
Innere Blutenblätternlänge (mm)712
Innere Blutenblätternbreite (mm)46
Außere Blutenblätternlänge (mm) 1523
Außere Blutenblätternbreite (mm) 611
Kapseldurchmesser (mm)1016
BlumenblätternmarkierungV- to U-Shape
Samen (mm)4
Durchschnittliche Samenzahl (2)6

Uit (1) tenzij anders vermeld.

  1. Galanthus nivalis. CITES Bulbs.
  2. Newton RJ, Hay FR, Ellis RH.Seed development and maturation in early spring-flowering Galanthus nivalis and Narcissus pseudonarcissus continues post-shedding with little evidence of maturation in planta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3631335/ Ann Bot 2013 May; 111(5):945-955.
Last updated bySiopaos
688 reads
How did you like this article?0001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *