Galanthus panjutinii

Galanthus panjutinii is onlangs correct beschreven (1) en is te vinden in het Colchis-gebied van de West-Transkaukasië. Het is gerelateerd aan G. krasnovii en G. platyphyllus. Het is vernoemd naar de klimmer en natuuronderzoeker Plato Sergeevich Panjutin. Zoals het geval is bij veel Galanthus, bevindt de plant zich in subalpine bergen langs beekjes in het loofbos. Het werd gevonden op hoogtes tussen 400 en 1800 m. De plant bloeit van april tot juni met stengels van 19 tot 25 cm, vruchtvorming vindt waarschijnlijk van mei tot juli plaats. Bladeren zijn van supervolute verniatie. De bladeren bereiken grootten van 22-25 cm lang en 2-4 cm breed.

Het ras wordt als “bedreigd” beschouwd. Helaas is een van de locaties waarschijnlijk vernietigd tijdens de bouw van de faciliteiten voor de Olympische Winterspelen van 2014.

  1. Zubov, DA, Davis, AP. Galanthus panjutinii sp. nov.: a new name for an invalidly published species of Galanthus (Amaryllidaceae) from the northern Colchis area of Western Transcaucasia. 2012 Phytotaxa 50:55-63
Last updated bySiopaos
660 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *