Galanthus reginae-olgae

Een kleine populatie Galanthus reginae-olgae in het Taigetos-gebergte in de tweede week van oktober.

Galanthus reginae-olgae is een in de herfst bloeiend sneeuwklokje (1), waarschijnlijk het allervroegst bloeiende sneeuwklokje. In het wild is het beperkt tot Zuid-Europese landen; De plant groeit op de Balkan, Griekenland en Zuid-Italië. Er zijn meldingen van een geïsoleerde bevolking in Toscane (2, 3), maar het is onduidelijk of het daar genaturaliseerd of juist natuurlijk is. In Griekenland wordt het voornamelijk gevonden in de bergen van Taigetos bij Sparta en op het eiland Corfu (de soort wordt ook Galanthus corcyrensis genoemd, naar de Latijnse naam voor Corfu). De populaties van deze locaties zijn gescheiden qua bloeiseizoen, met de populatie van het Taigetos-gebergte bloeiend in oktober tot november en de Corfu-populatie over het algemeen een maand later. In cultuur kunnen de planten zelfs begin september bloeien.
G. reginae-olgae is nauw verwant aan G. nivalis en werd aanvankelijk beschouwd als een subtype van G. nivalis. Een sneeuwklokje verkocht als G. imperati was voorheen bekend en kwam uit Italië. Deze plant zou een hybride kunnen zijn tussen de soort of een tussenvorm.
Bloemstengels worden 8 tot 15 cm lang (4). De bladeren hebben een applanate verniation en bereiken een grootte van 8-18 cm x 0.5-0.8 cm op de vervaldag. De bladeren van G. reginae-olgae vertonen een duidelijke middengrijze lijn die meer uitgesproken is dan elke andere soort sneeuwklokje. De plant geeft de voorkeur aan een niche van noordelijke rotsachtige hellingen in de buurt van beken tussen loofbomen. Het wordt normaal gesproken gevonden op hoogtes van 600 tot 1200 m in het wild.

G. reginae-olgae subsp. vernalis in kweek, oorspronkelijk uit Corovode, Albanië geselecteerd door Edulis kwekerij. 

Een ondersoort met de naam G. reginae-olgae subsp. vernalis is bekend, die in de winter tot het vroege voorjaar bloeit. De bladeren zijn dan in een meer gevorderd stadium dan die van G. reginae-olgae subsp. reginae-olgae tijdens de bloei. Op de Orjen-berg in Montenegro kan de vernalis-ondersoort bijvoorbeeld bloeien met goed ontwikkelde bladeren in maart (5). Een andere locatie is Sicilië, met planten in Portella della Femmina Morta en in de bergen van Nebrodi.

Locaties van G. reginae-olgae op Sicilië worden weergegeven op Google Maps (maps.google.com) en gevonden in (6).

In kweek
Ondanks het zuidelijke erfgoed is de plant vrijwel winterhard in de Britse eilanden en kustgebieden van Europa, zoals Nederland en België. In deze gebieden rapporteren telers succes bij het opzetten van groeiende kolonies. In veel tuinen overleven de planten echter maar netaan, waardoor ze zich niet weten te vermeerderen. In Duitsland is G. reginae-olgae waarschijnlijk veel minder winterhard. Afhankelijk van het lokale microklimaat, kunnen de planten beter gekweekt worden onder koud glas of in de serre.

In de afgelopen jaren zijn veel opvallende variëteiten ontwikkeld door tuinders zoals Melvyn Jope en Joe Sharman. Voorbeelden zijn “Pink Panther”, “Melvyn Jope” en “Foursome”.

“Melvyn Jope” aan de rechterkant met de opmerkelijke brede buitenste bloemblaadjes. Links een onvolgroeide vol van de G. reginae-olgae variëteit “Foursome”, die bij grotere bollen vier en binnenste bloembladen groeit.

“Pink Panther” onder een roze licht voor een duidelijkere kleur (in het echt is de roze tint maar net aan waarneembaar). Opmerking: andere reginae-olgae tonen deze kleur niet bij vergelijkbare lichtomstandigheden.

Tabel aangepast van (4)

Reginae-olgae Gemiddeld Min Gemiddeld Max
Bollengte (cm) 1,2 2,2
Bolbreedte (cm) 1 1,6
Mantel 2,5 8
Bladlengte(cm) 8 20
Bladbreedte (cm) 0,5 0,8
Bloemenstengel (cm) 8 13
Pedicel (mm) 20 30
Binnenste bloembladlengte (mm) 10 12
Binnenste bloembladbreedte (mm) 4 6
Buitenste bloembladlengte (mm) 19 25
Buitenste bloembladbreedte (mm) 6 11
Kapseldiameter (mm) ~10
Bloemblaadjesmarkering V- bis U-vorm, met sinus
Zaad (mm) 5
  1. Tom Mitchell. Galanthus reginae-olgae subsp. reginae-olgae. Revolution snowdrops.
  2. EnzoDS. Galanthus Reginae-Olgae. Florae-Italiae Forum 2017. 
  3. Airone. Galanthus Reginae-Olgae. Florae-Italiae Forum 2008.
  4. Galanthus reginae-olgae. Galanthus wild species. CITES Bulbs.
  5. Tom Mitchell. Galanthus reginae-olgae subsp. vernalis. Revolution snowdrops.
  6. Giardina G, Raimondo FM, Spadaro V. A catalogue of plants growing on Sicily. Bocconea 20: 5-582. 2007

Last updated bySiopaos
1151 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *