Galanthus trojanus

Galanthus trojanus is een zeldzame en bedreigde soort uit de noordwestelijke Turkse provincie Canakkale (1). Het is vernoemd naar Troje, de oude stad in Canakkale. De plant groeit vaak in hoogtes van 300-500m. Het is oppervlakkig vergelijkbaar met soorten zoals G. nivalis en G. rizehensis, die in de winter bloeien en een applanate verniatie vertonen en een enkele markering aan het uiteinde van elk binnenste bloemblad hebben. De plant is echter groter dan deze soorten, met over het algemeen grotere bloemen (15-23 cm scapes) en bladeren die breder zijn (8-20 x 0,8 – 1,5 cm) en groener. In het wild bloeit de soort in maart, terwijl bloeien in de teelt plaatsvindt in januari tot februari.

Er wordt aangenomen dat sneeuwklokjes van de “platyphyllus clade” (G. platyphyllus, G. krasnovii en G. panjutinii) hoogstwaarschijnlijk al heel vroeg waren gesplitst van de oorspronkelijke voorouder van het geslacht snowdrop (2). G. trojanus is interessant omdat het nog eerder van dit type sneeuwklokje is afgescheiden.

G. trojanus in de tuin van Cyril Thibo. Met toestemming geplaatst.

  1. Davis AP. Galanthus trojanus: eine neue Galanthusart (Amaryllidacea) aus dem Nordwesten der Türkei. 2001 Botanical Journal der Linnean Society. 137: 409-412
  2. Tom Mitchell. Galanthus trojanus. Revolution snowdrops.
Last updated bySiopaos
795 reads
How did you like this article?0002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *