Golden Fleece

Golden Fleece is het toppunt van de sneeuwklokjesteelt en werd gecreëerd door de beroemde kweker Joe Sharman. Het sneeuwklokje heeft geerft van het invers poculiform (ipoc) G. Plicatus ‘Trym’ en van de gele plicatus ‘Wendy’s Gold’. Het is het eerste gele invers poculiforme sneeuwklokje.

Het kweken van het “Gouden vlies”
Het duurde tien jaar om de bol te kweken (1). Nadat de kweker stuifmeel van “Wendy’s Gold” naar “Trym” had gebracht, ontwikkelden zich slechts twee zaden. Deze groeiden gedurende meerdere jaren. Omdat dit een kruising was binnen de Galanthus plicatus-soort, moest Sharman zijn zenuwen van staal toepassen om het resultaat af te wachten. Hij was zonder de verklikkende marker van hybride bladeren, die kan worden gebruikt om te bepalen of een kruising tussen soorten succesvol is (2). Gelukkig ontwikkelden zich twee “Trym” zaailingen (1), waarvan de sterkste werd gekruist met een andere gele plicatus. Na nogmaals jaren wachttijd produceerde deze F2-generatieeen interessante mix van alle soorten sneeuwklokjes; normale groene sneeuwklokjes, normale gele sneeuwklokjes, groene IPocs en tenslotte de enige gele IPoc, tegenwoordig bekend als ‘Golden Fleece’. De eerste bol werd terecht verkocht voor 1390 pond, nog steeds het record voor sneeuwklokjes.

  1. Val Bourne. Hot on the trail of those elusive gold snowdrops. 27th of january 2017. https://www.telegraph.co.uk/gardening/how-to-grow/hot-trail-elusive-gold-snowdrops/
  2. Simon Garbutt. Joe Sharman’s snowdrop breeding. Daffodil, Snowdrop and Tulip yearbook 2017.
Last updated bySiopaos
1325 reads
How did you like this article?0000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *